Elektrische boiler in opkomst

Een elektrische boiler was niet altijd het eerste waaraan gedacht werd als het ging om het kopen van een nieuwe ketel. In ons land hebben we een zeer gevestigd gasnetwerk dat al vele jaren meegaat. De gasketel  was altijd populair omdat gas relatief goedkoop was in vergelijking met andere vormen van energie, maar nu de gasprijzen behoorlijk gestegen zijn, zie je steeds meer interesse ontstaan in andere typen boilers. 

Voor de meeste huishoudens is er veel flexibiliteit in het type boiler dat ze kunnen installeren, van de populaire combinatieketel (ook bekend als de combi-boiler) tot aan de meer traditionele systeemboiler.

Er is uiteraard tegenwoordig de zelfopwekkende energie, maar dit is nog in opkomst. Niet iedereen heeft toegang tot de juiste omstandigheden die geschikt zijn voor het genereren van hun eigen hernieuwbare warmte of elektriciteit.

Alternatieven

Dus met dit in gedachten zijn er slechts twee echte consistente of populaire alternatieven. Dit zijn olie of lpg aan de ene kant en elektriciteit aan de andere kant. Waarbij de uitvoer van olie- en LPG-ketels vervuilend en beperkt is. Een ander nadeel is dat de prijs van de brandstof in het bijzonder vrij vaak op de markt fluctueert. 

Huishoudens met LPG -of olie boilers moeten tactisch zijn in termen van wanneer de brandstoftank worden bijgevuld. Op populaire tijden van het jaar zoals Kerstmis zal de prijs kunnen stijgen omdat de marktvraag toeneemt. Het gebruik van LPG groeit als een echt alternatief voor olie en de prijs wordt betaalbaarder, maar het is een fossiele brandstof en je moet het ook opslaan.

Elektriciteit

Dus in theorie is elektriciteit de enige echte toekomstbestendige brandstof. Het is veel gemakkelijker om kabels te leggen dan pijpen en bovendien is het elektriciteitsnetwerk veel uitgebreider. 

Historisch gezien zou je misschien denken aan een elektrische warmwaterkachel in  kleine appartementen, met opslag verwarmers voor radiatoren. Tegenwoordig kan dit een veel modernere uitvoering zoals een elektrische vloerverwarming omvatten, iets dat erg populair is in nieuwbouw. 

Soms worden deze verwarmingssystemen naast een centrale verwarming in badkamers geïnstalleerd en deze kunnen worden gecontroleerd met behulp van een aparte thermostaat, alleen voor die specifieke kamer. Een elektrische boiler is een geweldige optie omdat ze langer mee gaan en voor 99% energie-efficiënt zijn. Bovendien hebben ze geen emissies in vergelijking met een gewone boiler.

Levensduur

De levensduur van een boiler wordt gedeeltelijk gebaseerd op hoeveel je het gebruikt en hoe goed je het onderhoudt. Uiteraard, wanneer je boiler  non-stop draait, zal het sneller gaan dan bij een boiler die slechts af en toe wordt aangezet. 

Er zijn allerlei soorten elektrische boilers op de markt. Sommigen van deze hebben vaste onderdelen, waardoor er minder mechanische onderdelen in de besturingseenheid aanwezig zijn. Dit leidt tot minder wrijving tussen de delen, wat weer leidt tot minder slijtage. 

Een elektrische boiler is daadwerkelijk vergelijkbaar met een boiler aangedreven door aardgas. Het enige echte verschil is dat een elektrische ketel geen enkele vorm van verbranding gebruikt om warmte te creëren, maar in plaats daarvan met behulp van verschillende verwarmingselementen het water in je huis verwarmt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *